slager |
Deze middag gingen we op bezoek bij slagerij Geert. Smeerkees en co mochten komen kijken hoe de slager "worsten" maakt. Slager Geert had al een grote kom vlees gesneden en de botten en beentjes er uit gehaald. Het vlees was ook al gekruid toen het in de hakmolen ging. Wat een lawaai ! Het gehakte vlees moest ook nog eens in de gehaktmolen, toen dat er uit kwam leken het net spaghettisliertjes. Melk en chapelure werden er bij gedaan en ook 15 eieren. Alles ging in een gekoelde mengmachine (we mochten eens voelen en die was koud zeg !!). Het grote deksel ging open via een druk op het computerscherm. Alles moest daarna nog eens in de gehaktmolen en het vlees was klaar om worsten van te maken Dunne schapendarmen worden gebruikt voor de dunne worsten en varkensdarmen worden gebruikt voor dikkere worsten. Wat werd het muisstil bij het draaien van de worsten !! Van de superlange worsten maakte Linda mini-worstjes die we morgen zullen opsmullen op onze nieuwjaarsreceptie.
Ondertussen werden we door de bomma verwend en mochten we in groepjes van 5 sloebers een kijkje nemen aan de toonbank en iets kiezen dat we lekker vinden.
Zowel groot als klein was onder de indruk en leerde heel wat bij... nooit gedacht dat worsten maken zoveel werk was!
Bedankt Virginie voor de hulp bij het begeleiden!
Bedankt Geert, Linda en Bomma ! Het was een onvergetelijke en fijne worstjesnamiddag!!
Juf Evelien.
PS: Smeerkees was ook onder de indruk...